De Zwarte Kapel kreeg een nieuw Mariabeeld

“Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men u, Maria, tegen …”

Onze-Lieve-Vrouw van La SaletteOok in de Dadizeleleenstraat prijkt een kapel met een oude geschiedenis. Volgens mensen, vertrouwd met de plaatselijke heemkunde was deze kapel oorspronkelijk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette. Volgens dezelfde bron verdween het oude beeld van de Onze-Lieve-Vrouw gedurende de Eerste Wereldoorlog van zijn vertrouwde plaats om er niet meer terug te keren.

Op aansturen van een wijkbewoner, Paul Goethals, groeide de idee om de devotie voor Onze-Lieve-Vrouw van La Salette hier te herstellen. Maar waar zou men een waardige vervangster vinden voor de spoorloze madonna? Na lang zoeken vond men een mooi exemplaar in de omgeving van Ronse. De eigenaars waren bereid dit beeld ter beschikking te stellen om het te laten namaken. Maar wie zou zich daar aan wagen? Een bewoner uit de Gentstraat, Geert Demonie, sprong op de kar. Hij beschikte over het nodige materiaal en met de hulp van een stagiair die het oorspronkelijke beeld inscande, werd een nieuw beeld in eik gesculpteerd.

Dit kunstwerk kreeg nadien zijn afwerking door een verdienstelijk kunstenaar, eveneens een bewoner van de Zilverberg, Tinus Vermeersch. Nu prijkt een hedendaagse Onze-Lieve-Vrouw in haar polychrome schoonheid in de kapel, waar nog regelmatig mensen hun vreugden en zorgen aan Maria komen toevertrouwen.

In aanwezigheid van een talrijke groep bewoners van de wijk werd het nieuwe beeld onthuld, en als pastoor mocht ik daarbij een zegengebed uitspreken; maar deze bijeenkomst met jong en oud werd ook een oprechte bedevaart. De jongeren kondigden de intenties aan en samen werd een groot stuk van de rozenkrans gebeden.

Er bestaan echter nog plannen, nl. om opnieuw de tekening aan te brengen in de driehoek boven de voorgevel: dit volgens een oude foto uit de jaren dertig.

Maar dit bezinnend moment op woensdag 17 mei werd ook afgerond met een gezellig samenzijn met lekkere pannenkoeken. En met een woordje van dank aan de buren, die reeds vele jaren de kapel verzorgen, werd dit kleine monument, met zijn nieuwe bewoonster, terug aan hun goede zorgen toevertrouwd.

Pastoor Guido

Bewaren