HUISCONCERT DOOR JOZEFIEN VAN PARYS

8
pianiste Jozefien Van Parys

In organisatie met Davidsfonds Gits, wordt voor de tweede maal een huisconcert georganiseerd in de huiskamer van  Jozefien Van Parys , zelf aan de piano samen met haar collega’s Isabelle Buyck (viool) en Liesbet Engelen (cello)

Wie het werk van Jozefien wil beluisteren kan reserveren  via r.vanthour@telenet.be De inschrijving is definitief na overschrijving op BE22 4640 3648 1147 van 14 euro p.p., drankje inbegrepen. Het aantal plaatsen is beperkt, reserveer dus tijdig.
Ongetwijfeld een waardevol moment om zo spoedig mogelijk in te schrijven.

Hierbij een interview met Jozefien door Emely Vanhaecke, leerkracht 6° leerjaar Vrije Basisschool te Gits.

In de huiskamer van Jozefien Van Parys in de Turkeyenstraat 18 staat een glanzende vleugelpiano centraal. Dit is het decor voor een huisconcert georganiseerd door Davidsfonds Gits. Aan de piano speelt Jozefien zelf met haar collega’s Isabelle Buyck (viool) en Liesbet Engelen (cello).

“Het is voor de tweede keer dat het Davidsfonds dit huisconcert inricht”, vertelt Jozefien. “Vorig jaar was het zo goed meegevallen, de plaatsen waren in geen tijd uitverkocht, dat we besloten dit jaar twee concerten te geven.” “Zowel op zaterdag 17 juni om 20 u als op zondag 18 juni om 11 uur heten we alle muziekliefhebbers welkom.” “Vorig jaar kozen we voor piano en zang, dit jaar wordt het volledig instrumentaal. Het doel is om er voor iedereen een leuk, gezellig en toegankelijk evenement van te maken. Zowel klassieke muziek van Haydn als hedendaagse muziek staan op het programma. Alle meubels gaan hier dan aan de kant, dan hebben we plaats voor een 50-tal mensen. De gasten zitten heel dicht bij de piano en dat creëert toch wel een heel gezellige en bijzondere sfeer. Na het concert is er tijd voor een glaasje en een babbel, hopelijk bij mooi weer in onze tuin.”

Muziek werd in de familie Van Parys met de genen meegegeven. “Mijn grootvader dirigeerde zelfs op 90-jarige leeftijd nog het koor in de kerk”, lacht Jozefien. “Iedereen uit ons gezin bespeelt een instrument en ook mijn ouders zijn nog steeds ingeschreven aan de academie in Aalter, waar ik lesgeef.”

“Aangezien we thuis een piano hadden en mijn papa piano speelde, was de keuze voor dit instrument vanzelfsprekend, hoewel ik ook wel cello wilde spelen. Het is een instrument waar je vele uren alleen mee moet bezig zijn en dat lag mij als kind wel. Mijn zussen echter vonden dat voortdurende geoefen wat minder, vandaar dat mijn ouders een tuinhuisje inrichtten waar ik kon oefenen. Dat was mijn kotje in den hof en dat vond ik fantastisch.”

Al op jonge leeftijd wist Jozefien dat ze van de piano haar beroep wilde maken. Ze volgde een klassieke opleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven en specialiseerde zich daarna in kamermuziek en het begeleiden van zangers. Vandaag de dag combineert ze lesgeven aan de muziekacademie met optredens als liedpianiste. “Deze combinatie is voor mij ideaal. Je mag ook niet vergeten dat de opleiding van een muzikant nooit voorbij is. Elke dag studeer ik een drietal uur. Dat is nodig. Toch zet ik me elke dag aan de piano en kan ik denken Ik heb je gemist. Het blijft mijn passie”, besluit Jozefien.

DELEN
Vorig artikelWelkom pastoor Dirk Crombez!