ZOMER IN DE SINT-MICHIELSKERK

Tijdens de zomermaanden doen een aantal ‘tradities’ terug hun intrede in de Sint-Michielskerk. Het zijn stuk voor stuk kansen om enerzijds even stil te vallen en te bezinnen in vakantietijd en anderzijds elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. Laat het dus maar zomeren!

Beiaardconcerten

De Roeselaarse Klokkengilde heeft terug haar best gedaan om beiaardiers van dichtbij en veraf naar de St.-Michielstoren te lokken voor een beiaardconcert. Elke donderdag van juli en augustus kunt u om 20 u. terecht in de tuin van de dekenij om beiaardklanken te beluisteren, gevolgd door een glaasje en een gezellige babbel. Ook dit jaar hoopt de Klokkengilde op een stevige groep sympathisanten. Hoe meer volk, hoe meer gezelligheid! Het programma voor deze zomer vind je terug onder de evenementenkalender. De toegang is gratis (vrije bijdrage voor het glaasje).

Kerkwacht

Van 1 juni tot 15 september is de kerk iedere namiddag open van 14.30 u. tot 16.30 u. Een ploeg vrijwilligers houdt in een beurtrol kerkwacht, of permanentie. Toeristen kunnen hierdoor onze mooi kerk ontdekken en krijgen een warm onthaal. Maar ook toevallige voorbijgangers kunnen er zomaar even binnenlopen voor wat stilte, gebed of een bezinningsmoment. Uiteraard blijft de kerk – zoals doorheen het jaar – elke voormiddag open van 9 u. tot 11 u. en is er op woensdagvoormiddag ‘stil gebed’ in de H.-Hartkapel (weekkapel), tenzij er een uitvaart is.

“’t Zomert in de kerk!” met Leen Decin: vrijdag 31 augustus om 19.30 u.

Het decanaal initiatief “’t Zomert in de kerk!” ontstond in 2011. De eerste jaren werden telkens twee avonden georganiseerd: begin juli en eind augustus.  Sinds 2016 wordt er nog één avond georganiseerd op het einde van de zomervakantie. Sinds 2013 sluit het decanaat Izegem aan bij het decanaat Roeselare voor dit initiatief. Het stramien is eenvoudig: de gastspreker brengt een geloofsgetuigenis in de Sint-Michielskerk van ongeveer drie kwartier. Daarna is er ruimte voor ontmoeting en gesprek bij een glaasje. Dit jaar verwelkomen we graag Leen Decin, topwetenschapper én gelovig. Leen is afkomstig van Roeselare en werd in haar geloofsgroei vooral gesteund door haar ouders en door haar intense betrokkenheid in Jongerenkerk Roeselare. Ze is hoogleraar sterrenkunde aan de KU Leuven. De combinatie van het feit dat ze een gerenommeerde dame is in de wereld van de sterrenkunde maar daarenboven ook erg gelovig in het leven staat, zorgde reeds meerdere malen voor ruime media-aandacht. Zo verscheen er in het najaar een prachtig interview met haar op Kerknet. Op 14 september 2017 was Leen Decin te gast in het Eén-programma Van Gils & Gasten. Daarin kreeg ze o.a. de vraag of ze gelovig is, gezien ze werkt aan een katholieke universiteit. En of ze dan gelooft in het scheppingsverhaal of in de oerknal, wilde de presentator nog weten. Leen antwoordde: “Dat zijn 2 parallelle wegen om naar de werkelijkheid te kijken. Je moet de wetenschap niet willen gebruiken om te bewijzen dat God al dan niet bestaat. En je moet de Bijbel niet lezen als een wetenschappelijk werk.” Ongetwijfeld wordt het op 31 augustus een boeiende getuigenis! De toegang is gratis.

Erna Nevejant

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here