STEDELIJKE BEGRAAFPLAATS IN HET NIEUW

Zoals op meer plaatsen wordt de oude stedelijke begraafplaats tussen de Blekerijstraat en de Westlaan omgebouwd tot een begraafpark, een groene long in het midden van de stad, een plaats om rustig te vertoeven zonder het bijzondere karakter van de plaats te verstoren. Zo wil men tegemoet komen aan het verlangen van veel mensen naar meer groen in het stadscentrum en toch de eigenheid van de plaats behouden. Er is voldoende ruimte voor een verscheidenheid aan functies.

Een begraafplaats

De plaats blijft allereerst een begraafplaats. Heel wat historische graven worden grondig opgeknapt. Uiteraard is het praafgraf van Albrecht Rodenbach daarbij als één der eersten aan de beurt gekomen. Ook de oorlogsbegraafplaats met vooral graven van Britse en Franse militairen en van de burgerlijke oorlogsslachtoffers werd opgefrist.

Bloemen, vlinders en allerhande insecten

Daarnaast komt er ook ruimte voor rustige recreatie. Zo komt er een zone met bijzondere aandacht voor de rijkdom van de natuur. Een bloemenweide, een vlindertuin en een insectenhotel zijn enkele elementen die daartoe zullen bijdragen. Er komen ook borden die informatie verstrekken over de aanwezige fauna en flora. Zo kan men op deze plaats een veertigtal vogelsoorten aantreffen en ook de plantengroei is er gevarieerd.

Kunst en poëzie

Een ander deel van het begraafpark krijgt een kunstbestemming, met bij het begin een accent op poëzie. Er zijn ook plekjes om even te verpozen en te genieten van de rust van deze plek of om even uit te blazen en van je picknick te genieten tijdens een fietstocht in de omgeving.

‘Open deur’

Op zondag 28 mei wordt het begraafpark feestelijk heropend. Tussen 14 en 18 uur kunt u kennismaken met het begraafpark en zal De Lochting, die de begraafplaats en heel wat ander openbaar groen onderhoudt, u meer vertellen over hoe ze dit aanpakken.

Op het einde van de Arme Klarenstraat is er een bar en kinderanimatie voorzien, zodat de rust van het begraafpark zelf gerespecteerd wordt. Ook de tuin en het pand van het vroegere Arme Klarenklooster (nu De Bremstruik) is die dag open. U kunt er rustig rondkuieren in de tuin; er is een korte rondleiding mogelijk in het kloosterpand. In de kerk is er bijzondere aandacht voor het gedenken van dierbare mensen die gestorven zijn.

De tuin van De Bremstruik is tijdens de zomermaanden toegankelijk tussen 14 en 17 uur in de periode van 28 mei tot 16 juli en in de periode van 6 augustus tot 17 september (niet op 15 augustus).

Op weekdagen (maandag tot en met zaterdag) komt u binnen langs de kloosterwinkel (oude kloosterpoort). Op zondag komt u binnen langs de openstaande tuinpoort.

U bent van harte welkom om te genieten van deze rustige plek, midden in de stad.

De Bremstruik, Arme Klarenstraat 36, Roeselare, 051 20 04 20, info@debremstruik.be , www.debremstruik.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.