Seminarist Birger Dassonneville komt op stage

Vanaf half oktober krijgen we binnen onze Federatie Roeselare-Centrum versterking. Birger Dassonneville zou voor zijn priesterwijding graag nog een jaar stage lopen in de parochiepastoraal. Hij kreeg hiervoor onze Federatie toegewezen door het Bisdom en zal begeleid worden door deken Renaat Desmedt.

Keuze voor het priesterschap

Birger is afkomstig van Heule en werd geboren op 19 juli 1992. Hij heeft twee broers en een zus. Hij studeerde destijds af aan Spes Nostra in Heule in de richting Latijn-Wetenschappen. Uitgerekend tijdens de commotie rond de toenmalige bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, diende Birger zijn kandidatuur in voor de priesteropleiding in het bisdom Brugge: “Ik schreef mijn brief amper enkele dagen na het ontslag van Mgr. Vangheluwe. Immers: ik wilde geen priester worden voor de bisschop. Ik geloofde niet in hem, maar ik geloofde wel in God en in de Kerk. Ik wilde al priester worden sinds mijn eerste communie. Als kind speelde ik priestertje na de zondagsmis. Het verlangen was er altijd. Ik heb er mij nooit echt vragen bij gesteld. Het was dan ook haast normaal dat ik op mijn achttiende koos voor de opleiding. Iedereen in mijn familie stond ook achter mij.” Birger beseft dat hij als priester misschien moeilijke vragen zal krijgen over wat in het verleden fout liep in de Kerk. “Ik hoop dat ik mensen dan kan overtuigen van het feit dat de kern van het geloof het evangelie is en dat is een prachtige boodschap. In de opleiding zijn we trouwens die moeilijke vragen nooit uit de weg gegaan.” Toch besefte Birger in de loop van de studiejaren in het Grootseminarie dat priester worden in deze tijd en binnen onze samenleving niet zo evident is. Als gelovigen zien we bovendien zelf ook dat het aantal priesterroepingen gestadig en fel is gedaald. Het wekt onze bewondering – maar ook onze zorg – wanneer vandaag een jongere voor het priesterschap kiest. Birger is realistisch genoeg om te weten dat Kerk-vormen vandaag totaal anders is dan in de tijd van het cultuur-christendom. De Kerk staat voor grote en niet eenvoudige uitdagingen. Precies daarom wil hij zijn keuze zo intens mogelijk overwegen. Het was zijn vraag om voor zijn priesterwijding nog ‘een geloofsbad’ te mogen meemaken in de parochiepastoraal, heel concreet binnen een geloofsgemeenschap waarin hij kon opgenomen worden en mee aan het werk gaan, om zoveel mogelijk ervaringen op te doen.

Van Rome naar Roeselare

Naast een praktijkstage in het AZ St. Jan in Brugge liep Birger een paar jaar geleden ook al stage binnen de parochiepastoraal in Ardooie. Na zijn diakenwijding in juni 2016 mocht hij nog een licentie Theologie aanvatten in de Pontificia Università Gregoriana in Rome. Deze maand wordt deze opleiding afgerond. Vanaf half oktober neemt Birger zijn intrek in het Klein Seminarie in Roeselare om hier ongeveer een jaar te verblijven. Hij zal binnen de verschillende parochies in Roeselare ingeschakeld worden in diverse pastorale werkgroepen en in de liturgie. Een aantal medewerkers van de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus hebben reeds kennisgemaakt met hem want Birger was aanwezig op het dankfeest voor de medewerkers in augustus. Ongetwijfeld zullen we Birger bij vele gelegenheden ontmoeten, zowel in de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus als op de parochies H.-Godelieve en H.-Hart. We heten hem van harte welkom!

Erna Nevejant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here