Onze Loudersbedevaart: ‘Doe wat Hij u zeggen zal’

Vanuit Roeselare maakten we met een groepje van 18 volwassenen en twee kinderen (8 jaar en 15 maanden jong) van 15 tot 21 juli de Lourdesbedevaart mee met Vlaanderens Bedevaarten. Niet alleen het bisdom Brugge maar ook de bisdommen Gent en Antwerpen waren er aanwezig. Het werd een prachtige, beklijvende ervaring! De sfeer in onze groep – verblijvend in hotel Eliseo – was vanaf de eerste dag opperbest.

Een geloofsbad

Rode draad doorheen de week was het evangelieverhaal over de bruiloft van Kana. Net zoals de oproep van Maria in het verhaal, net zoals Bernadette die de boodschap van Maria doorgaf destijds aan de pastoor van Lourdes, zo kregen wij de vraag om de boodschap “Doe wat Hij u zeggen zal” gestalte te geven in ons leven, zeker ook na deze bedevaart. Vlaanderens Bedevaarten zorgde voor een mooi programma met een startviering, passage door de grot, verkenning van Lourdes en het heiligdom, een openluchtviering aan de grot, een uitstap, de kaarsjesprocessie, de internationale eucharistieviering en sacramentsprocessie in de ondergrondse Pius X basiliek, de kruisweg, een verdiepingsmoment begeleid door Mgr. Bonny, een boeteviering, ziekenzalving en kaarsenmoment. De kaarsjesprocessie maakte een meer dan bijzondere indruk, want de herdenking van het einde van WO I werd erin omvat met het spelen van de Last Post en het lied ‘On the Road to Passchendaele’, waarbij kransen van klaprozen aan de grot werden neergelegd. De vieringen, maar ook de tijd voor persoonlijk gebed, stilte en bezinning zorgden voor een waar geloofsbad.

Onze groep ‘Roeselare’

Inzet en verbondenheid

Zeker het vermelden waard is de grote groep jongeren die zich – onder de vlag van Jubilo en KiJoLo – inzetten voor mensen die mindermobiel zijn of een beperking hebben. Zieken en mensen met een beperking krijgen in Lourdes voorrang, altijd en overal! Het is hét voorbeeld van evangelische inzet en diaconie: te zien wat jongeren maar ook verpleegkundigen en brancardiers in Lourdes waarmaken, de klok rond en elke dag opnieuw, mét de glimlach. Naast ‘Inzet’ is het tweede sleutelwoord dat ik kies ‘Verbondenheid’. Ieder vertrekt met zijn eigen rugzakje. Maar je draagt het nooit alleen in Lourdes. Je beleeft er vriendschap, zorgzaamheid voor elkaar, er worden zalige gesprekken gevoerd, er wordt plezier gemaakt… Het ‘samen’ zorgt ervoor dat je vol vreugde huiswaarts keert, met een verbondenheid die lang, zéér lang zal blijven nazinderen. Als je in Lourdes bent geweest, keer je sowieso ‘een beetje anders’ terug. Het is nu aan ons om dit verhaal verder te zetten, in onze geloofsgemeenschap, op het werk, in de familie en onze vriendenkring!

Laura van Jubilo, ten dienste van onze deelnemers, altijd met de glimlach!

Erna Nevejant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here