Jubileumfeest (1977-2017) op 15 augustus

Het Onze-Lieve-Vrouwekoor Jubilate viert op dinsdag 15 augustus om 10 uur haar 40-jarig bestaan met een feestelijke eucharistieviering in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Hierop worden alle leden, oud-leden, sponsors, beschermcomité en sympathisanten van het koor uitgenodigd. De viering wordt gevolgd door een receptie in PC De Kiem. Wie vooraf inschrijft kan ook deelnemen aan het feestmaal in Park Rodenbach: inschrijving door overschrijving voor 1 augustus op BE50 4675 0225 9118 met vermelding ‘koor 40 jaar+naam+aantal personen’.

Wat geschiedenis

Het Onze-Lieve-Vrouwekoor Jubilate werd in zijn huidige vorm opgericht in 1977. Hoofddoel was en is nog steeds de liturgische diensten in de eigen parochiekerk ondersteunen. Na een korte periode onder broeder Alfons Scholliers wordt het koor ondertussen bijna 40 jaar gedirigeerd door Guido Rommel. Onder zijn leiding evolueerde het koor van éénstemmige muziek naar de huidige vierstemmige bezetting en al snel groeide een mooie traditie om (klassieke) concerten te organiseren: alles begon met een passieconcert in 1982, in 1983 meteen gevolgd door het allereerste kerstconcert, in 1985 een Händel- en Mozartconcert en in 1987 het eerste jubileumconcert. Een vaste constante sinds 1990 is het organiseren van een tweejaarlijks kerstconcert in samenwerking met verschillende orkesten en/of koren. Een lange traditie dus, waarbij het koor telkens kon rekenen op een trouw publiek.

De culturele weg…

Het koor wilde evenwel ook grotere uitdagingen aangaan. Op 16 en 17 maart 2001 organiseerde het ‘BIG BANG’, een eerste cultuurhappening: een wandeling door Krottegem met eigen koorwerk en een hele rits van meewerkende groepen, actief in diverse disciplines, in een regie van Koen Dierynck.

De Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid van Roeselare kende voor deze verdienste aan het Onze-Lieve-Vrouwekoor Jubilate de cultuurtrofee 2001 toe.

Sindsdien ontstond er naast de eigen concerten ook een traditie om mee te werken aan culturele initiatieven van stad Roeselare. We denken o.a. aan ‘Cultuur in de Wijken’, ‘Stijlstraten anno 02’ en de Theaterwandeling Peegie in 2014.

De drang naar een tweede cultuurhappening was groot. Op 24 en 25 maart 2006 werd met het project ‘ITHAKA06’ opnieuw grensverleggend samengewerkt in de omgetoverde O.L.-Vrouwekerk, terug onder regie van Koen Dierynck. Ook nu was een Grieks-mythologisch verhaal de kapstok om zang, dans, woord, percussie, videokunst te versmelten tot één spektakel.

De voorbije jaren zorgde het koor naast het ondersteunen van de hoogdagvieringen in eigen kerk voor een mooi gevulde agenda. Het koor verzorgde optredens ter gelegenheid van de start van ‘Roeselare aan tafel’, gastoptredens in Koksijde en in de gevangenis van Brugge, een kerstconcert samen met Ishtar in De Spil in Roeselare (2011), en ondersteunde de afscheidsviering van gouverneur Paul Breyne.

In april 2012 werkte het koor mee aan de feestelijkheden rond ‘150 jaar Kanaal ‘met een ‘café chantant op hoog nivo’. Een gelegenheidscafé werd ingericht in de vergaderzaal op de hoogste verdieping van Voeders Debaillie langs het kanaal. Gedurende twee namiddagen waren honderden mensen te gast voor een hapje en een drankje, muzikaal ondersteund met typische havenliederen, en genietend van een uniek zicht op haven en stad.

Nog in 2012 was het tijd voor het grootste initiatief van het koor tot nu toe: IKAROS: een project waar een werkgroep meer dan een jaar aan werkte onder leiding van regisseur Koen Dierynck, in een brede samenwerking met negen andere (Roeselaarse) verenigingen. Ikaros was uniek in Roeselare, door het samenbrengen van zoveel disciplines in één project! Percussie, dans, zang, solisten, lagere schoolkinderen, en de stadsdichter van Roeselare. Sommige ‘performers’ waren professioneel , maar de meesten waren vrijwilligers of amateurs.

Voor het eerst trad het koor op voor ruim 1000 mensen, gespreid over twee avonden… Het project gaf niet alleen het koor, maar vooral de vele meewerkende jongeren ‘vleugels’ en hiervoor werd het koor voor de tweede maal bekroond met de Roeselaarse Cultuurtrofee 2013.

Nog in 2013 werkte het koor mee aan de jubileumeditie van de Open Monumentendag: iedereen die een gidsbeurt volgde werd op het einde van de tocht naar de feestzaal van het Klein Seminarie geleid, waar het koor instond voor een korte evocatie van ‘De Groote Stooringhe’. In aangepaste klederdracht revolteerden een aantal ‘studenten’ tegen de Franse voertaal, door het zingen van Nederlandstalige strijd- en feestliederen. Daarnaast soigneerde het koor zijn gasten door het aanbieden van verse pannenkoeken of een drankje. December 2013 werd afgesloten met een kerstconcert samen met het Roeselaars Kamerkoor en in 2014 stond de reeds vernoemde theaterwandeling ‘Op triem met Peegie’ op het programma.

Sinds het oprichten van de pastorale eenheid Sint-Francuscus wordt er de voorbije jaren op liturgisch vlak nauw samengewerkt met het Sint-Michielskoor. Samen verzorgen beide koren regelmatig hoogdagvieringen en in 2014 vond ook een tv-mis plaats. Maar ook daarbuiten vinden beide koren elkaar voor grotere optredens: het kerstconcert in 2014 in de Sint-Michielskerk en dat van 2016 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk werd verzorgd door beide koren. Ook in 2015 stonden beiden koren samen op het podium van een uitverkochte Spil voor een kerstconcert met Dana Winner.

Deze samenwerking wordt enthousiast verdergezet. Vanaf september krijgen beide koren een nieuwe dirigent: Kristof Desmet neemt het dirigeerstokje over van Guido Rommel en Wim Berteloot.

En natuurlijk is er ook plaats voor ontspanning. Het koor is naast een verzameling (amateur-)zangers ook een vriendengroep, waar de inspanningen voor de repetities en de optredens gepaard gaan met wat ‘verwennerij’ door andere activiteiten. Naast de nieuwjaarsreceptie, de afsluit van het werkjaar aan zee en het Ceciliafeest in november, is er jaarlijks een kooruitstap voor koorleden en hun gezin. De voorbije jaren werden zo onder andere Brugge, Brussel, Leuven, Mechelen, Gent, Doornik, Antwerpen, Parijs, Rijsel, Mons en Dendermonde bezocht. Er werd zelfs een trend ingezet om van de jaarlijkse kooruitstap af en toe een meerdaagse uitstap te maken. Na de koorreis naar Keulen in 2007 ging het in 2010 naar Amsterdam en er wordt al weer volop gedroomd van een volgende meerdaagse reis…

Zelf zin om deze muzikale vriendengroep te komen vervoegen? Spreek gerust één van de koorleden aan of neem contact op met voorzitter Luk Anseeuw, 0478.26.00.22, luk@lukanseeuw.be. Je kan het koor ook volgen op Facebook: https://www.facebook.com/OLVkoorJubilate/

Voorzitter: Luk Anseeuw – dirigent: Guido Rommel – bestuursleden: Denise Bouvry, Kristien Soete, Katelijne Blondeel, Peter De Poorter, Wim Sercu, Johan Eeckhout

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here