Ontvang het zegel van de Heilige Geest

Op 5 en 6 mei ontvangen 240 twaalfjarigen binnen de federatie Roeselare-Centrum het sacrament van het Heilig Vormsel. Op de vooravond van de verschillende vormselvieringen blikken we even terug hoe deze jongvolwassenen zich hebben voorbereid op deze dag.

Op de Heilig Hartparochie wordt gefocust op een voorbereiding binnen het gezin. Zowel ouders als vormelingen nemen aan de activiteiten deel. Uit een keuzelijst stippen ze 4 momenten aan waarop ze met het gezin aanwezig zijn. Een ouder getuigt als volgt na een bezoek aan de armenzorgprojecten Kerit en Mannahuis: ‘We wisten niet dat er nog zoveel mensen in Roeselare in armoede leven. We zijn verwonderd van wat er op dat vlak voor deze mensen gerealiseerd wordt. Zoveel vrijwilligers die zich ook inzetten voor de zwaksten in onze stad.’ Ook werd de film ‘Engelen’ van priester Marc Roseeuw vertoond en een moeder kwam achteraf met volgend getuigenis. ‘Hier zijn geen woorden voor nodig. Dat is echt je kind graag zien. ‘k Zal vanavond mijn dochter eens goed vastpakken en die van hierboven eens merci zeggen’. En de vormelingen? Wel … als zij hun ouders zo’n positieve boodschappen horen vertellen dan is dit meer dan dat wij als catechist kunnen overbrengen. Op zo’n moment zijn ouders mee catechist en moeten wij als parochiale begeleider dankbaar zijn voor hun aanwezigheid en hun reacties. Zo’n catechese beklijft. Wij zoeken de gepaste activiteiten, geven de catechetische uitleg die erbij past en ouders beamen. Meer niet. Vormselcatechese is bij ons catechese voor vormelingen én ouders.

Ook op de St.-Michielsparochie zijn er keuzeactiviteiten waar de vormelingen kennis kunnen maken met Kerk-zijn en evangelisch leven vandaag. Ook de gezinsleden zijn hierop uitgenodigd. Voor de 12-jarigen bieden zij ook drie catechesebeurten in kleine groepjes bij een catechist thuis aan. Maxime ging met haar ouders op bezoek in het bijbelhuis in Zevenkerken en vertelt het volgende: ‘We kregen eerst een rondleiding en uitleg van een mevrouw. Daarna kregen we een audiofoon, een koptelefoon en een boekje met vragen. Met ons gezin konden we alle vragen over de bijbel en over Jezus oplossen. Het was daar mooi en het was superleuk!’ Mathis ging op bezoek in WZC Vincenthove en weet te vertellen dat het daar superleuk was. Hij vond het tof dat zoveel mensen zich inzetten voor de bewoners. Met Julia – een bewoonster – ging hij in gesprek en heeft hij goed gelachen. Julia vertelde ook dat de catechese in haar jeugd heel anders was dan bij ons. Ze mochten hun kleren niet zelf kiezen en moesten heel veel naar de mis.

Bij de Heilige Godelieveparochie deelden ze de 104 vormelingen op in 9 groepjes. Naast de thuiscatechese wordt er ook gefocust op de catechesezondagen. Driemaal worden ouders/geloofsgenoten en vormelingen uitgenodigd naar de viering met daarna wat catechese op ieders maat. Zo gaan we als Godelievegemeenschap samen met de ouders en vormelingen op weg. De verschillende groepjes leerden ook diaconale initiatieven beter kennen. Zo werd het bezoek aan het asielcentrum in Langemark-Poelkapelle heel erg gewaardeerd en werden er onmiddellijk vriendschappen gesloten. Rahma mocht een hele namiddag optrekken met de twee Louises, Sien en Marith. Het 4-tal was danig onder de indruk toen Rahma getuigde dat niemand vriendje wil worden op haar school, omdat ze bang zijn dat Rahma weer zal moeten verhuizen naar een andere school en dat ze dan verdriet zullen voelen bij het afscheid … dus liever geen vriendschappen …

Een ander groepje trok naar de palliatieve zorgafdeling waar ze onmiddellijk geconfronteerd werden met de stilte. Naast het vast personeel viel het de vormelingen op dat heel wat vrijwilligers zich inzetten op deze afdeling, zodat patiënten de beste zorgen kunnen krijgen in hun laatste levensdagen (weken).  De sfeer is er huiselijk en er wordt geprobeerd om de laatste wensen van de zieken te vervullen. Lize, Yasmine en Suzy stelden veel vragen en je zag dat dit bezoek hen toch wel aan het denken had gezet.

Als laatste in het rijtje mogen we ook even binnenkijken in de werking op de Onze-Lieve-Vrouweparochie. Daar wordt ook gewerkt met workshops en worden projecten bezocht. Ook hier worden ouders mee uitgenodigd. Deze namiddagen wordt steevast afgesloten met een bezinning of een eucharistieviering. Hoogtepunt in deze vormselwerking is het weekend met alle vormelingen. Dit keer trokken ze in het laatste weekend van de paasvakantie richting zee. Tijdens het weekend werd stilgestaan bij de elementen van het vormsel en werd een groot spel gespeeld. Op zondag  kwam de +13-werking de groep vervoegen en leerden ze meer over Sint-Franciscus. Het weekend werd afgesloten met de vormselwake.

Je ziet, heel wat activiteiten werden op poten gezet om onze 12-jarigen voor te bereiden op hun grote dag! Een enorme blijk van waardering en dank gaat uit naar de catechisten en vrijwilligers die deze jongeren begeleiden in dit traject!

Els Delie

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here