KAMP +13 ONZE-LIEVE-VROUW

Op maandag 31 juli vertrekken de plussers richting Vielsalm. Ze maken er een prachtige week van waarin spel en ernst elkaar afwisselen. Ze eten en slapen op en rond het plaatselijke voetbalterrein! Het kampthema is daarom ook: FC de Kampioenen.

 

KAJ GODELIEVE

Gaat van 29 juli tot en met 5 augustus naar Peer.

 

KSA WytewaKSA WYTEWA

Trekt dan weer van 11 tot 21 juli naar Rijkevorsel

CHIRO GODELIEVE 

 

CHIRO GODELIEVE

Gaat van 1 tot en met 11 augustus naar Tessenderlo.

 

KSA RoobaertDe meisjes van KSA Roobaert waren van 12 tot 20 juli in Opitter-Bree!

 

CHIRO ROMEJO

Eindelijk is het dan zover! Het moment waarnaar zovele kinderen en jongeren hebben naar uitgekeken: het einde van het schooljaar dat het begin inluidt van de zomervakantie. Voor iedereen die echter lid is van een jeugdbeweging betekent dit ook het einde van het werkjaar. Een einde aan al die leuke momenten die we tijdens het jaar beleefd hebben.
Denk maar even terug aan september, die eerste (soms wat onwennige) ontmoeting met een aantal nieuwe gezichten, die later onze beste vrienden werden. Of het moment dat de examens ons even gestolen konden worden, omdat we bezig waren met een financiële actie. Of die momenten dat we met de voltallige groep de platte lach kregen, toen iemand weer een domme opmerking maakte. Het moment waarop je al jouw kattenkwaad moest opbiechten aan de Sint. Of toen we eindelijk opwarming konden gaan zoeken in ons lokaal, nadat we uren buiten in de kou gespeeld hadden. Het kan ook zijn dat je eerder terugdenkt aan de actie die we organiseerden om een gehoorapparaat te kunnen kopen voor een kindje dat bijna doof geboren was.
Wat ook jouw meest memorabele herinnering was, daar lijkt nu spijtig genoeg een einde aan te komen.

Of toch niet! Want ook dit jaar gaan we terug een knaller van een kamp beleven als afsluiting van dit geweldige jaar.

Zo strijken we dit jaar van 22 t.e.m. 31 juli neer in Bilzen. Dit stadje ligt juist ingesloten tussen Hasselt, Tongeren, Maastricht en Genk, dus zowat de verste uithoek van Vlaanderen… Sommigen nemen nog geen genoegen met deze tien dagen en kiezen voor een extra uitdaging. Zij zijn de keti’s (15-16 jarigen) en de aspi’s (17-18 jarigen). Zij vertrekken twee dagen op voorhand met de fiets naar de kampplaats. Zo worden de groepsbanden nog eens sterk aangehaald en is iedereen al aan elkaar gehecht nog voor het kamp begint. Het mooie landschap dat we ondertussen met onze fiets passeren nemen we er graag bij, net zoals het wapperen van onze haren in de wind en de zonnestralen die op ons gezicht vallen. Een gezellige camping tussen de twee dagen door, op een onbekende locatie, maakt het geheel volledig af.

Nadat de oudsten aangekomen zijn op de kampplaats en samen met de leidingsploeg al het materiaal hebben uitgeladen en klaargezet, is het ook tijd voor de rakwi’s (10-12 jarigen) en tito’s (13-14 jarigen) om toe te komen. Het officiële startsein voor het kamp.

CHIRO ROMEJOWe starten met een interactief spel waarbij de regels nog eens goed duidelijk gemaakt worden. Want 10 dagen met z’n groep samenleven vraagt om een paar duidelijke regels waaraan iedereen zich moet houden, zodat er zo weinig mogelijk spanningen ontstaan in de groep en het kamp zijn geplande weg kan volgen.

Naast het tandenpoetsen, eten, afwassen, diensten doen (verschillende soorten taakjes die iedere dag in een beurtrolsysteem worden uitgevoerd, zoals de WC’s kuisen of patatten schillen) hebben we ook nog het (kamp)thema. Dit is een soort toneelstuk waarvan de leiding iedere dag één aflevering speelt. Dit jaar is dat stuk in het thema van ‘sjakie en de chocoladefabriek’. De eerste aflevering wordt al reeds op de karoe op woensdag 19 juli gespeeld.
De karoe is een soort kampinfomoment waarop alle belangrijke dingen nog eens gezegd worden en ook het kampnummer met bijhorend kampdansje wordt gepresenteerd. De karoe is voor iedereen toegankelijk. Even een braadworst komen eten of iets komen drinken kan ook. Iedereen is welkom vanaf 18 uur. Om 18.30 uur begint de leiding met de voorstelling.

Eens op kamp staan ook een aantal activiteiten gepland om samen met de ganse Chirogroep te doen. Zo hebben we niet minder dan twee verschillende zangstondes. Een eerste zangstonde wordt door de leidingsploeg gebracht en lijkt een beetje op een quiz met verschillende soorten rondes en verschillende soorten muziek. Wie kan er het best een melodie neuriën of dat van iemand anders herkennen? Wie kent er het meeste Samson en Gert liedjes? Uiteraard wordt er ook gezongen zodat je stem vast en zeker schor raakt (als dat dan al niet het geval was).
Een tweede zangstonde wordt aan de hand van een toneeltje door de aspi’s gebracht. Het gaat hier louter en alleen om chiroliedjes of gelijkaardige liedjes (zoals de boom staat op de berg, de apen rock-‘n-roll, loe-la-li-lee, …).
Ook de keti’s presenteren een avond met een zelfgemaakt toneeltje en geïntegreerde spelletjes voor iedere afdeling, die telkens een paar uitdagers naar voren moeten schuiven, om het tegen elkaar op te nemen.
Verder staat er nog een talentenavond op het programma: een soort vrij podium waarop de jongste afdelingen hun beste beentje naar voren zetten. Ook de speelclub (6-9-jarigen) is hier van de partij. Zij zijn ongeveer halverwege het kamp toegekomen.

Waar zijn de oudste afdelingen dan hoor ik je denken. Zij zijn op dat moment op tweedaagse. Wat er precies op die dagen gebeurt, blijft een groot geheim tot de dag zelf. Vaak hebben deze twee afdelingen al een financiële actie of twee doorheen het jaar gedaan om o.a. deze uitstap te bekostigen en er een onvergetelijke ervaring van te maken.
De jongere afdelingen hoeven echter niet jaloers te zijn. Zij krijgen ook hun TUP: TUP staat voor trek uw plan. Al is deze naam misschien ietwat overdreven, het is namelijk niets anders dan een dagtocht weg van de kampplaats. Dat kan naar een bepaalde attractie in de buurt zijn, bijvoorbeeld een meer of zwembad. Of een speciale tocht, zoals beektocht (een beek afwandelen) of dwars door alles (de naam zegt het al zelf).

Naar het einde van het kamp toe kunnen we even genieten van een BBQ en worden we met z’n allen even stil voor de bezinning.

De laatste avond is er nog een speciaal spel waarbij groepen punten kunnen verdienen, waarmee chips en/of frisdrank gekocht worden. Wanneer we dan met z’n allen genoten hebben van al dat lekkers, is het tijd geworden voor het meest sentimentele moment van het hele kamp: het kampvuur.
Dit vuur wordt traditiegetrouw altijd aangestoken door de leiding die dat jaar stopt. Tot dan toe blijft dit een goed bewaard geheim. Bij de overhandiging van de fakkels van de leiding die blijft naar zij die stoppen wordt er ook even een persoonlijk tekstje voorgelezen en staan we nog even stil bij al die mooie Chiro jaren die voorbij zijn. Dat er dan hier ook al eens een traantje durft te vloeien, lijkt dan ook geen verassing te zijn.

De volgende ochtend is het dan echter weer over naar de orde van de dag. Heel de camion moet terug gevuld worden en alles moet uiteraard even proper achtergelaten worden, zoals het was bij aankomst.
En daarna… met z’n allen terug richting Roeselare, waar een groep ouders staat te wachten, om alle belevenissen van hun kinderen te horen. Ook de leidingsploeg (of toch een deel ervan) kan dan moe maar tevreden vertrekken richting andere oorden of richting vakantiejob.

Aron Deprez

 

VOX MUSICA

Deze zomer organiseren we met Vox Musica vzw twee kampen: kamp Groten (+15 jaar) en kamp Kleinen (-15 jaar). Leiders en bestuur zijn al een hele poos bezig met de voorbereidingen van beide kampen. In de vakantieperiode knutselen de leiders intensief aan decorstukken, spelborden, kampdoeken… voor beide kampen.

Met de +15-jarigen (jeugdkoor Vox Musica) gingen we reeds op kamp (van 3 t.e.m. 7 juli). Jullie vernemen hierover later meer!

 

VOX MUSICA op kampOok de -15-jarigen gaan op kamp: van zaterdag 22 t.e.m. zondag 30 juli verblijven ze in kamphuis Monsalvaet in Westouter. We logeerden al eens in dit prachtig kamphuis in 2011 en 2014, dus voor sommige kampdeelnemers is het bekend terrein. Het kamphuis ligt aan de rand van het sfeervolle dorpje Westouter in Heuvelland, op de flank van de Rode Berg. Een schitterende locatie als je het ons vraagt. Er is plaats voor een vijftigtal deelnemers. De leden van Mini Musica en Vox Musica mogen mee op kamp, maar er kunnen ook kampvriendjes inschrijven. Je hoeft dus geen lid te zijn van onze vereniging om de tijd van je leven te beleven tijdens de zomer. De rode draad doorheen het kamp Kleinen is het kampverhaal. Onze kampdeelnemers beleven samen met onze personages een meeslepend en vaak spannend verhaal. Dit verhaal wordt in elkaar gestoken door de leidersploeg van Vox Musica vzw. Iedere kampdag zijn er enkele toneeltjes met vaak indrukwekkende decorstukken. De kinderen moeten aan de hand van de activiteiten de personages uit de nood helpen. Er hangt ook een kampdoek uit in het kamphuis, waarop een samenvatting van het verhaal te vinden is. De kampdeelnemers zijn verdeeld in nesten en strijden iedere dag voor de prijs van ‘Nest van de dag’. Tijdens de activiteiten kunnen ze punten verdienen voor hun groep. In een nest zitten kampdeelnemers van verschillende leeftijden die zorg dragen voor elkaar. Ze hebben ook elk hun nestenleider(s). De Herten, Leeuwen, Merels, Valken, Vossen en Zwanen zijn dan ook trots op hun nest en laten dit vaak zien en horen tijdens de spelletjes en de maaltijden. Er zijn ook nog andere prijzen te verdienen. Zo krijgt de ‘grappigste’ kampdeelnemer ook een prijs voor een grappige uitspraak of een zotte struikelpartij en ook de ‘heldhaftigste’ deelnemer verdient een prijs voor een dappere of goede daad.

Heb je zin om lid te worden van onze vereniging of ook eens deel te nemen aan het zomerkamp van de -15-jarigen? Vox Musica vzw, 051.22.96.25, info@voxmusica.be

 

KRINKEL

Het is 2017. En 2017 is niet zomaar het eerste het beste jaar in het Chirolandschap. Het is namelijk een krinkeljaar. Geen schrikkeljaar, maar wel een krinkeljaar. Al hebben ze beide wel iets gemeen. Ze komen maar om de vier jaar voor. Allemaal goed en wel. Maar wat is dat dan, Krinkel? Krinkel is een vierjaarlijks Chiro-evenement, dat dit jaar in Merksplas plaatsvindt van 25 tot 30 augustus. Doelpubliek: alle aspi’s en leiding in Vlaanderen. Het is dus eigenlijk een heel groot kamp, het begint zelf al een beetje te lijken op een festival, als je weet dat er bij de vorige editie ongeveer 4000 aanwezigen waren. Wie het al mee mocht maken zegt unaniem: de beste/ meest onvergetelijke ervaring uit heel mijn ‘carrière’. Het is een feit dat ik hier al drie jaar lang enorm naar uitkijk.

Aron Deprez

 

Vanuit de federatie wensen wij alle jongeren alvast een heel fijn kamp toe en nu al heel veel dank aan de leiding voor haar inzet! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.