INITIATIE CHRISTELIJKE MEDITATIE AAN DE VORMELINGEN, OUDERS EN CATECHISTEN VAN SINT-MICHIEL

Op zondagochtend 5 februari jl. ging onze eerste initiatie christelijke meditatie voor vormelingen, ouders en de catechisten door in onze meditatieplaats, het koor van de kapel De Bremstruik te Roeselare. In onze getuigenis van 30 minuten verwezen we naar het koor van de zusters Arme Klaren die daar gebeden en gewerkt hebben tot het jaar 2013. De sporen van hun leven zijn nog steeds terug te vinden op de brandglasramen. ‘Ken je roeping, in God zijn, pace e bene, Fransiscus herstel mijn Kerk,…’ uitspraken die je doen nadenken over ons christen zijn. We verwezen naar de kunstenaars die werk maakten over de stilte, zangers zoals Stef Bos die een lied schreef over de stilte, het lied werd beluisterd. In onze traditie verwijzen we naar het gebedswiel waar alle wegen tot Jezus in de as van het wiel samenvallen. Carine had voor deze bijeenkomst een gebedswiel ontworpen waardoor het geheel veel bevattelijker was. Ook het gebruik van een stiltedoosje werd uitgelegd aan de vormelingen, ieder kind kreeg een zakje met materiaal mee naar huis om in hun stiltedoos te verwerken.

 

Daarna zetten we de eerste stap door één minuut stil te leren worden. Dit werd met de klank van de gang begeleid door Carine. Het was muisstil in het koor. We waren klaar voor de grote laatste stap, het mediteren met ons gebedswoord MA RA NA THA. We verwezen naar het heilig woord uit de Bijbel, leerden hen de ogen te sluiten, twee voeten op de grond, rechte rug en voortdurend herhalen van het  gebedswoord. Na een aangepast gebed en stukje muziek gingen we na de gongklank 5 minuten binnen in de ervaring van de christelijke meditatie. Je kon een speld horen vallen dat het zo stil was gedurende deze meditatie.

 

We verwezen nog naar de website, de folder, de stiltedag te Roeselare, de noodzaak van de discipline om s’morgens en s’avonds te mediteren. Ook de woorden van Jezus dat wij als volwassenen de eenvoud van de kinderen nodig hebben. Dat Jezus ons vraagt om elke dag tijd daarvoor te maken en dat al de rest ons erbij gegeven zal worden. De tijd was om en we kregen veel lof voor onze inzet als groep en een welgemeend applaus. Het feit dat ouders kinderen kiezen voor deze meditatieervaring vandaag bewijst dat God dit hen in hun hart legt, de stilte was een sprekend bewijs. Een moeder uit Nederland was heel dankbaar voor onze getuigenis, zij kende dit niet. Ik vertelde haar dat er ook in Nederland groepen zijn. Haar dochter en vormeling had uitdrukkelijk haar ma aangepord om de christelijke meditatie initiatie bij te wonen. We mochten met de kracht van Jezus H.Geest getuigen, zaaien zoals Laurence Freeman ons  vorig jaar vroeg in de abdij van Zevenkerken en dat maakt ons heel gelukkig en dankbaar voor die kans om het geschenk van de christelijke meditatie vandaag te mogen doorgeven in onze provincie West-Vlaanderen.

We voelen ons ook heel dankbaar voor alle tochtgenoten in België die hebben bijgedragen tot het mogelijk maken van deze initiatievoormiddag te Roeselare.

Ook in Roeselare is er een groep van de christelijke meditatie die op de tweede en vierde zaterdag van de maand om 9 uur bijeenkomt n de kapel van De Bremstruik in de Arme Klarenstraat te Roeselare. Wie voor de eerste keer komt om de ervaring van de christelijke meditatie te proeven, gelieve een kwartier vroeger aanwezig te zijn.

Filip Veranneman, groepsbegeleider christelijke meditatie Roeselare en vormselcatechist Sint-Michiel Roeselare – bisdom Brugge en Carine Feys, medegroepsbegeleidster christelijke meditatie Roeselare

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.