IN GESPREK MET DE DOMINEE, MEVROUW ELIZABETH BOUMAN

Mevrouw Elizabeth Bouman is sinds enkele maanden de predikant in de ‘Geuzentempel’ in de Jan Mahieustraat in Roeselare. 

In het kader van de week van de oecumene mogen we onder de titel ‘aan de tafel met de dominee’ bij hen te gast zijn op dinsdag 24 januari om 19.30 uur. In voorbereiding van deze avond hadden we al even een fijn gesprek samen. Hier alvast een voorproefje. 

 

We vroegen ons af hoe het moet zijn om van een grotere gemeenschap in Nederland – waar ook meer mensen protestants zijn dan katholiek – hier in Vlaanderen te komen werken, waar een minderheid zich protestants noemt.

Daarbij moeten we in ons achterhoofd houden dat het protestantisme zich gedurende vele jaren heeft opgesplitst onder verschillende namen: gereformeerd, evangelisch, methodisten, … waar nu een soort kentering in is gekomen: velen proberen zich weer meer en meer te groeperen.

Een mengeling van culturen

De protestantse gemeenschap in Roeselare bestaat uit een mengeling van culturen. Dat geeft een bijzondere kleur aan de gemeente.

Ze komen vanuit verschillende tradities, dus het vraagt wel wat om mekaar te vinden vanuit de kern van het geloof.

Het ambt van predikant

De hiërarchie die wij kennen in het katholicisme bestaat hoegenaamd niet bij de Protestantse gemeenschap. Eenmaal je de vereiste studies (mastergraad) hebt afgemaakt, volgt het zogenaamde ‘proponentschap’. Dat is een tijd waarin de kandidaat in een gemeente werkt en wordt begeleid door een commissie. In die periode gaat het over de roeping van de kandidaat en zijn of haar geschiktheid voor het ambt van predikant in de VPKB (Verenigde Protestantse kerk van België). Word je na deze periode toegelaten, dan word je met een handoplegging bevestigd in het ambt. Dit is éénmalig, een soort inwijding en dat kan zowel voor een man of een vrouw.

Aanstelling vanuit de basis

Wanneer er ergens een plaats vacant is voor een dominee, dan kan je door zo’n gemeente worden beroepen of je kunt zelf je interesse voor die plaats kenbaar maken. Het is dan de kerkenraad van die gemeente die de predikant bij stemming ‘beroept’. Je wordt dan aan die gemeente verbonden door een collega-predikant, de consulent, die in de tijd dat de gemeente vacant was, daar alles heeft behartigd.

Je wordt dus van onderuit, vanuit de basis, de gemeente, gevraagd.

Zo kwam mevrouw Elly Bouman vanuit het verre Zeeland hier terecht in Vlaanderen, als een soort zendelinge, in een samenleving die zich wel nog gelovig noemt, maar niet meer praktiserend is.

Verschillen en gelijkenissen

In ons gesprek verwonderden we ons over de verschillen, soms subtiel soms heel relevant, maar we kwamen ook heel snel tot de kern.

En in die kern vonden we heel veel gelijkenissen.

Welkom!

Over wat ons verbindt willen we het graag hebben op dinsdag 24 januari 2017.
Iedereen is dan ook om 19.30 uur heel welkom in de protestantse kerk – de Geuzentempel.

Het gesprek willen we afsluiten met een gezamenlijk gebed en dan volgt er natuurlijk nog een glaasje.

Olga Vanoverschelde

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.