Priester Jan Coghe aangekomen in Ardooie-Beveren

510

Vorige donderdag hoorden we dat Jezus naar zijn Vader ging. Omhoog. Van ons vandaan. Met de belofte dat Hij ons een helper zou sturen, die ons alles in herinnering zou brengen. Die ons zou leren bidden. Ons zou begeleiden op de weg, die meteen tot waarheid en leven leidt. En zo is het goed. Want anders bleven we maar dralen en wachten en talmen. Anders trappelden we ter plaatse.

Deze week – een week later – ben ik er. Dat is geen dikkenekkerig gedoe. Ik heb veel minder te beloven dan Jezus zelf. Ik heb veel minder te zeggen dan Hij. Ik heb eigenlijk niets te zeggen. Omdat Hij alles te zeggen heeft. Toch durf ik u ook iets te beloven. Ik beloof u te begeleiden op de weg, die leidt tot waarheid en leven. Wat dat voor u ook mag betekenen.

Misschien verkeert u in een moment van vertwijfelen. Misschien vertoeft u op de hoogste berg van hoop en jubel. Misschien trekt u verder door uw leven op het gewone niveau van elke dag. Drie momenten die de moeite waard zijn. Om te zoeken, te hopen, te dromen of gewoonweg door te gaan.

Mijn papa zei altijd – ik herinner het me nog goed: “Elke dag waarop niets vreselijks gebeurd is, niets dat onoverkomelijk is, is een gelukkige dag.” Ik hoop dat we dit alles kunnen en durven beleven. Elke gewone dag is een gelukkige dag. Misschien plaatst dit ons beeld van daarnet in een juister perspectief. Blijven er dus maar twee zaken over: het gewone leven van alledag en het leven op de hoogste berg… Dat zijn allebei momenten van gewoon geluk. Geluk. Besef dat wel.

Er zijn evenwel ook mensen die vertwijfelen… twijfelen. Voor hen moeten we daar zijn. U en ik. Ieder op zijn/haar manier, op zijn/haar wijze, op zijn/haar plek – om hen nabij te zijn. Om te luisteren. En te kunnen zwijgen en spreken. Dan horen we meteen de roep van Hém: “Sta uw medemensen bij. Laat hen niet in de steek – zoals ik hen niet in de steek heb gelaten.”

Juist. Ik ben er. En jullie zijn er. Samen zullen we er een prachtige “gemeenschap” van maken. Met zijn vieren. Ik hoop echt dat jullie meedoen. Ik begin er in elk geval met heel veel ”goesting” aan. Trekken jullie mee aan de kar?

 

Jan Coghe