Plusconaction: +13-werking Koolskamp

496

Zaterdag 25 februari was het weer ‘plusdag’, ook bekend onder de naam:“ plusconaction”.Op deze dag zetten alle plusgroepen van het bisdom zich in bij sociale projecten.
Onze +13-werking koos dit jaar om mee te werken in het asielcentrum te Poelkapelle.
’s Morgens werden we verwelkomd door Lien die ons aan de hand van een powerpoint meteen confronteerde met de werkelijkheid van ‘vluchteling’ zijn!! Onze vooroordelen en clichés over “ de vluchteling” werden al snel weerlegd.
In het centrum van Poelkapelle, dat onder Fedasil valt, verblijven momenteel 268 bewoners, waarvan 48 niet begeleide jongeren, voornamelijk Afghaanse, Syrische en Iraakse mensen. We kregen ook meer uitleg over de asielprocedures zelf…
Dan werd het stilaan tijd om de handen uit de mouwen te steken. Het werd wel ‘plan B’: een grondige poetsbeurt van de grote gangen. Door het gure weer werd het project:’ moestuin’ opgeborgen.
Na de middag was het tijd voor ontspanning: een serieus voetbaltornooi !!Onze jongeren hebben onze kleuren uitstekend verdedigd, maar ze moesten toch de duimen leggen. Er werd op asfalt gespeeld en dat houdt toch risico’s in zo vertelde een jongen ons, maar ja, er was nu eenmaal geen grasveldje…
Contact leggen was eigenlijk helemaal niet moeilijk: samen supporteren, commentaar geven op de spelers en vooral heel hard lachen! Het kan soms zo simpel zijn.
Beide teams amuseerden zich geweldig en zoals Lien zei: de jongeren van het centrum hebben zo’n deugd om IETS om handen te hebben. Het deed ons iets dat we door sommige jongeren echt bedankt werden voor zo iets eenvoudigs: samen iets doen…dat zet je wel aan het denken: misschien moest iedereen eens een dagje in zo’n centrum doorbrengen! Waarschijnlijk zouden heel wat ‘problemen’ en vooroordelen vlug verdwenen zijn. Moesten we nu met elke vereniging uit onze parochie eens een activiteit organiseren met deze mensen (van samen koken tot samen spelen…). Zou dat geen klein wonder zijn? Verrijkend wordt het in elk geval!
Een dikke dankjewel aan onze fantastische meisjes en jongens van +13 !!